Przejdź do głównej zawartości

Pomiar składu ciała metodą bioimpedancji elektrycznej BIA

BIA

Impedancja bioelektryczna jest nieinwazyjną metodą pomiaru składu ciała. Oznacza to, że nie wymaga interwencji do wnętrza naszego organizmu. Analiza opiera się na wiedzy o właściwościach elektrycznych poszczególnych składowych tkanek oraz komórek, budujących nasz ogranizm.

Na czym to polega?

Impedancja - to rodzaj oporu elektrycznego w tkankach. Przewodnictwo i opór tkankowy jest różny w zależności od rodzaju komórki i tkanki. Na przykład woda - będąca elementem tkanki mięśniowej jest dobrym przewodnikiem i charakteryzuje się niewielką impedancją, przeciwnie tkanka tłuszczowa, która jest tak zwanym nieprzewodnikiem. Analizatory służące do pomiaru składu ciała metodą BIA, przepuszczają przez nasz organizm prąd o niewielkim natężeniu, następnie rejestrują i przetwarzają właśnie ten parametr. Analizator przelicza na podstawie specjalnych wzorów uzyskane wartości i podaje wynik końcowy.

Analizator uwzględnia rzeczywisty pomiar!

Niektóre urządzenia nie pracują w oparciu o dane rzeczywiste, ale o tak zwane dane empiryczne (takie jak wiek, płeć, budowa ciała), które wpisuje się do urządzenia przed przystąpieniem do pomiaru. Oznacza to iż w rezultacie analiza jest pomiarem szacunkowym a jej wyniki mogą być różne w zależności od wpisanych uprzednio wartości. Pomiar opiera się wtedy o wartości średnie ludzi przeciętnych i ma niewielkie zastosowanie np. dla sportowców, osób starszych, niewysportowanych mężczyzn czy dzieci. 
Tak więc wynik analizy może być różny dla tej samej  osoby, po wprowadzeniu innych danych (raz prawdziwych a raz fałszywych).

Analizatory Inbody bazują wyłącznie na parametrach rzeczywistych i dostarczają wiarygodnych wyników.

Jaki jest przebieg badania?

Analizator inbody 120 posiada 8 -punktowy system elektrod. Znajdują się one na podstawie (stopy) oraz na uchwytach (dłonie). Pomiaru dokonuje się w pozycji stojącej, wyprostowanej, w bieliźnie i na boso. 

Czas trwania to zaledwie 17 sekund.

Jakie dane można uzyskać?


Analiza składu ciała obejmuje pomiary:
  • Masy ciała
  • masy mięśni szkieletowych
  • masy tkanki tłuszczowej
  • zawartości białka, zawartości substancji mineralnych
  • całkowitą zawartość wody w organizmie
  • BMI
  • procentową zawartość tkanki tłuszczowej
  • wskaznik talia-biodro (WHR)
  • wielkość podstawowej przemiany materii (PPM)
  • Kontrolę tkanki tłuszczowej, mięśni i masy ciała
  • poziom tłuszczu trzewnego
  • segmentalną analizę tkanki tłuszczowej i beztłuszczowej (prawego i lewego ramienia, prawej i lewej nogi tułowia)
  • skala fitness
  • analiza otyłośći
  • stopień otyłości (%)
  • historia składu ciała

Czy to jest bolesne i bezpieczne?

Metoda nie stanowi ingerencji do wnętrza ciała. W czasie badania nie następuje niszczenie tkanek i komórek. W związku z tym badanie jest całkowicie bezbolesne.

Analizator pracuje naniewielkiej częstotliwości do 100 kHz oraz niewielkim natężeniu prądu 150 uA. Są to wartości bezpieczne dla naszego organizmu.


O czym należy pamiętać przed badaniem?


  • Pomiar powinien być wykonywany na czczo, lub po 3-4 godzinach od ostatniego posiłku
  • Osoba przystępująca do badania powinna się wstrzymać od czynności zaburzających równowagę płynów w organizmie. W praktyce:
    • odstęp od ostatniej zwiększonej aktywności fizycznej o co najmniej kilka- kilkanaście godzin
    • odstęp od spożywania alkoholu - co najmniej 48h.
    • odstęp od zażywania leków moczopędnych
    • na kilka godzin przed badaniem nie należy spożywać większej ilości płynów
    • około 30 minut przed badaniem należy skorzystać z toalety - w celu opróżnienia pęcherza moczowego

Poza tym:
  • Aby uniknąć błędów w pomiarze, nie należy używać urządzeń emitujących fale radiowe (np. telefony komórkowe)
  • Przed badaniem należy usunąć z ciała wszystkie metalowe elementy, np biżuterię, fragmenty ubioru.
  • Przeciwwskazaniem do tego pomiaru jest obecność rozrusznika w sercu, oraz nie należy wykonywać pomiaru u osób z epilepsją.

ZRÓDŁA:
1. http://www.mikropolis.pl/_pdf/bia-artykul-pogladowy.pdf
2. http://www.medfitness.pl/produkt/inbody120/

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Jędrna, rześka i ostra... 10 powodów aby mieć ją w kuchni

Pamiętamy ją zwykle z dzieciństwa i przypominamy sobie o niej głównie w okolicach świąt Wielkanocnych.   Wysadzamy na watę lub gazę  i obserwując jak kiełkuje nieraz niecierpliwi podskubujemy po kryjomu ledwo tylko "ruszy" :D  Jeśli nadal nie wiecie o czym mowa to dodam, że jest zieloniutka i dodaje pikanterii niejednej kanapce i sałatce, a jej inną nazwą jest pieprzyca Dlaczego warto po nią sięgać? Jest nieporównywalnie smaczna ;)  Jest niskokaloryczna! Jak większość warzyw i ziół ;) Poprawia odporność!  Przypisuje się także właściwości przeciw pasożytnicze i dezynfekujące. Może więc być znakomitym dodatkiem do potraw w okresie zwiększonego ryzyka infekcji. Poprawia apetyt i usprawnia trawienie.   Warto więc zaangażować małego niejadka i zorganizować wspólnie "domowy zielnik" z rzeżuchą w składzie. Wpływa na kondycje włosów i paznokci.  Co jest zasługą zawartości związków siarki. Chroni przed nowotworami.  Obecność witamin i  

Co jeść oddając krew?

Krew ludzka, to coś czego pomimo postępu medycyny nie udało się jeszcze niczym zastąpić. Codziennie w Polsce wykonuje się tysiące transfuzji, nierzadko ratują one komuś życie. Dar krwi jest więc jednym z bezcennych i najszlachetniejszym, jakie możemy komuś ofiarować. Oto kilka faktów: Każdy z nas ma w sobie około 70-80 ml krwi na każdy kilogram masy ciała, czyli około 5-6 litrów, zależnie od masy ciała. Jednokrotnie oddaje się niecałe pól litra krwi. Czyli około 9% całkowitej objętości. Proces tworzenia komórek krwi- hematopoeza, zachodzi w szpiku kostnym przez całe nasze życie. Ilość komórek krwi wraca do normy do około 48 godzin po donacji. Stężenie hemoglobiny wyrównuje się do 3-4 tygodni. Jak powinna wyglądać dieta osoby oddającej krew? Dla zapewnienia optymalnego procesu tworzenia krwi, niezbędna jest troska o odpowiedni sposób odżywiania. Posiłki powinny być dobrze zbilansowane i o wysokiej wartości odżywczej.  W ich planowaniu należy kierować się zasadą

Czy można jeść czekoladę na diecie?

Czekolada jest jednym z najpopularnieszych, najbardzej lubianych i najchętniej wybieranych słodyczy na świecie. A to za sprawą specyfincznych, przyjemnych doznań smakowych jakie występują po jej spożyciu. Szczególnym powodzeniem cieszy się przede wszystkim wśród kobiet, statystycznie co druga z Nas, sięga po nią każdego tygodnia (czasami nawet częściej), zwłaszcza w okresie okołomiesiączkowym. Czekolada znana jest ze swoich "uszczęśliwiających" właściwości.  Nie jedna z Nas chcąc poprawić sobie nastrój sięga właśnie po kawałek tego specjału.  Efekt poprawy nastroju po spożyciu tego specjału, zawdzięcza się określonej kompozycji cukrowo-tłuszczowej - ktora stymuluje ośrodki nagrody. Co często prowadzi także, do pewnego rodzaju uzależnienia - warto zobaczyć  Film .  Efekt ten także, zawdzięczamy związkom o nazwie anandamidy, tym samym jakie wydzielane są w czasie snu i rekalsu, oraz związkom stymulującym wydzielanie endorfin, (czyli hormonów szczęścia). Czekolada