Pamiętamy ją zwykle z dzieciństwa i przypominamy sobie o niej głównie w okolicach świąt Wielkanocnych. Wysadzamy na watę lub gazę i obserwując jak kiełkuje nieraz niecierpliwi podskubujemy po kryjomu ledwo tylko "ruszy" :D Jeśli nadal nie wiecie o czym mowa to dodam, że jest zieloniutka i dodaje pikanterii niejednej kanapce i sałatce, a jej inną nazwą jest pieprzyca Dlaczego warto po nią sięgać? Jest nieporównywalnie smaczna ;) Jest niskokaloryczna! Jak większość warzyw i ziół ;) Poprawia odporność! Przypisuje się także właściwości przeciw pasożytnicze i dezynfekujące. Może więc być znakomitym dodatkiem do potraw w okresie zwiększonego ryzyka infekcji. Poprawia apetyt i usprawnia trawienie. Warto więc zaangażować małego niejadka i zorganizować wspólnie "domowy zielnik" z rzeżuchą w składzie. Wpływa na kondycje włosów i paznokci. Co jest zasługą zawartości związków siarki. Chroni przed nowotworami. Obecność witamin i
Dietetyk kliniczny, psychodietetyk i edukator żywieniowy
Komentarze
Prześlij komentarz