Przejdź do głównej zawartości

START


...................................................................................................................................................................

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Jędrna, rześka i ostra... 10 powodów aby mieć ją w kuchni

Pamiętamy ją zwykle z dzieciństwa i przypominamy sobie o niej głównie w okolicach świąt Wielkanocnych.   Wysadzamy na watę lub gazę  i obserwując jak kiełkuje nieraz niecierpliwi podskubujemy po kryjomu ledwo tylko "ruszy" :D  Jeśli nadal nie wiecie o czym mowa to dodam, że jest zieloniutka i dodaje pikanterii niejednej kanapce i sałatce, a jej inną nazwą jest pieprzyca Dlaczego warto po nią sięgać? Jest nieporównywalnie smaczna ;)  Jest niskokaloryczna! Jak większość warzyw i ziół ;) Poprawia odporność!  Przypisuje się także właściwości przeciw pasożytnicze i dezynfekujące. Może więc być znakomitym dodatkiem do potraw w okresie zwiększonego ryzyka infekcji. Poprawia apetyt i usprawnia trawienie.   Warto więc zaangażować małego niejadka i zorganizować wspólnie "domowy zielnik" z rzeżuchą w składzie. Wpływa na kondycje włosów i paznokci.  Co jest zasługą zawartości związków siarki. Chroni przed nowotworami.  Obecność witamin i  

Co jeść oddając krew?

Krew ludzka, to coś czego pomimo postępu medycyny nie udało się jeszcze niczym zastąpić. Codziennie w Polsce wykonuje się tysiące transfuzji, nierzadko ratują one komuś życie. Dar krwi jest więc jednym z bezcennych i najszlachetniejszym, jakie możemy komuś ofiarować. Oto kilka faktów: Każdy z nas ma w sobie około 70-80 ml krwi na każdy kilogram masy ciała, czyli około 5-6 litrów, zależnie od masy ciała. Jednokrotnie oddaje się niecałe pól litra krwi. Czyli około 9% całkowitej objętości. Proces tworzenia komórek krwi- hematopoeza, zachodzi w szpiku kostnym przez całe nasze życie. Ilość komórek krwi wraca do normy do około 48 godzin po donacji. Stężenie hemoglobiny wyrównuje się do 3-4 tygodni. Jak powinna wyglądać dieta osoby oddającej krew? Dla zapewnienia optymalnego procesu tworzenia krwi, niezbędna jest troska o odpowiedni sposób odżywiania. Posiłki powinny być dobrze zbilansowane i o wysokiej wartości odżywczej.  W ich planowaniu należy kierować się zasadą

Czy można jeść czekoladę na diecie?

Czekolada jest jednym z najpopularnieszych, najbardzej lubianych i najchętniej wybieranych słodyczy na świecie. A to za sprawą specyfincznych, przyjemnych doznań smakowych jakie występują po jej spożyciu. Szczególnym powodzeniem cieszy się przede wszystkim wśród kobiet, statystycznie co druga z Nas, sięga po nią każdego tygodnia (czasami nawet częściej), zwłaszcza w okresie okołomiesiączkowym. Czekolada znana jest ze swoich "uszczęśliwiających" właściwości.  Nie jedna z Nas chcąc poprawić sobie nastrój sięga właśnie po kawałek tego specjału.  Efekt poprawy nastroju po spożyciu tego specjału, zawdzięcza się określonej kompozycji cukrowo-tłuszczowej - ktora stymuluje ośrodki nagrody. Co często prowadzi także, do pewnego rodzaju uzależnienia - warto zobaczyć  Film .  Efekt ten także, zawdzięczamy związkom o nazwie anandamidy, tym samym jakie wydzielane są w czasie snu i rekalsu, oraz związkom stymulującym wydzielanie endorfin, (czyli hormonów szczęścia). Czekolada