Przejdź do głównej zawartości

Jędrna, rześka i ostra... 10 powodów aby mieć ją w kuchni

Pamiętamy ją zwykle z dzieciństwa i przypominamy sobie o niej głównie w okolicach świąt Wielkanocnych.  
Wysadzamy na watę lub gazę  i obserwując jak kiełkuje nieraz niecierpliwi podskubujemy po kryjomu ledwo tylko "ruszy" :D 
Jeśli nadal nie wiecie o czym mowa to dodam, że jest zieloniutka i dodaje pikanterii niejednej kanapce i sałatce, a jej inną nazwą jest pieprzyca





Dlaczego warto po nią sięgać?


  1. Jest nieporównywalnie smaczna ;) 
  2. Jest niskokaloryczna!
    • Jak większość warzyw i ziół ;)
  3. Poprawia odporność! 
    • Przypisuje się także właściwości przeciw pasożytnicze i dezynfekujące. Może więc być znakomitym dodatkiem do potraw w okresie zwiększonego ryzyka infekcji.
  4. Poprawia apetyt i usprawnia trawienie. 
    • Warto więc zaangażować małego niejadka i zorganizować wspólnie "domowy zielnik" z rzeżuchą w składzie.
  5. Wpływa na kondycje włosów i paznokci.
    •  Co jest zasługą zawartości związków siarki.
  6. Chroni przed nowotworami. 
    • Obecność witamin i  przeciwutleniaczy pomaga chronić nasze komórki przed wolnymi rodnikami.
  7. Wzmacnia kości.
    •  zawarta w niej witamina K, sprzyja procesowi budowania kości i chroni przed wypłukiwaniem minerałów z kości.
  8. Wpływa korzystnie na oczy. 
    • Nie dośc że cieszy oko wiosennym kolorem, to właśnie dzięki obecności naturalnych barwników takich jak luteina i zeaksantyna wpływa korzystnie na proces widzenia kolorów.
  9. Zawiera spore ilości witamin i mikroelementów
    • między innymi: witamine C, kwasu foliowego, B-karotenu, potasu, żelaza, chromu i jodu.
  10. Jest tania.
    • Cenowo wypada znacznie korzystniej od większości kiełków, pod warunkiem własnego wysiewu.

UWAGA W CHOROBACH NEREK! Rzeżucha działa moczopędnie, więc należy zachować ostrożność i umiar w przypadku chorób nerek.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Co jeść oddając krew?

Krew ludzka, to coś czego pomimo postępu medycyny nie udało się jeszcze niczym zastąpić. Codziennie w Polsce wykonuje się tysiące transfuzji, nierzadko ratują one komuś życie. Dar krwi jest więc jednym z bezcennych i najszlachetniejszym, jakie możemy komuś ofiarować. Oto kilka faktów: Każdy z nas ma w sobie około 70-80 ml krwi na każdy kilogram masy ciała, czyli około 5-6 litrów, zależnie od masy ciała. Jednokrotnie oddaje się niecałe pól litra krwi. Czyli około 9% całkowitej objętości. Proces tworzenia komórek krwi- hematopoeza, zachodzi w szpiku kostnym przez całe nasze życie. Ilość komórek krwi wraca do normy do około 48 godzin po donacji. Stężenie hemoglobiny wyrównuje się do 3-4 tygodni. Jak powinna wyglądać dieta osoby oddającej krew? Dla zapewnienia optymalnego procesu tworzenia krwi, niezbędna jest troska o odpowiedni sposób odżywiania. Posiłki powinny być dobrze zbilansowane i o wysokiej wartości odżywczej.  W ich planowaniu należy kierować się zasadą

Czy można jeść czekoladę na diecie?

Czekolada jest jednym z najpopularnieszych, najbardzej lubianych i najchętniej wybieranych słodyczy na świecie. A to za sprawą specyfincznych, przyjemnych doznań smakowych jakie występują po jej spożyciu. Szczególnym powodzeniem cieszy się przede wszystkim wśród kobiet, statystycznie co druga z Nas, sięga po nią każdego tygodnia (czasami nawet częściej), zwłaszcza w okresie okołomiesiączkowym. Czekolada znana jest ze swoich "uszczęśliwiających" właściwości.  Nie jedna z Nas chcąc poprawić sobie nastrój sięga właśnie po kawałek tego specjału.  Efekt poprawy nastroju po spożyciu tego specjału, zawdzięcza się określonej kompozycji cukrowo-tłuszczowej - ktora stymuluje ośrodki nagrody. Co często prowadzi także, do pewnego rodzaju uzależnienia - warto zobaczyć  Film .  Efekt ten także, zawdzięczamy związkom o nazwie anandamidy, tym samym jakie wydzielane są w czasie snu i rekalsu, oraz związkom stymulującym wydzielanie endorfin, (czyli hormonów szczęścia). Czekolada