Przejdź do głównej zawartości

Jędrna, rześka i ostra... 10 powodów aby mieć ją w kuchni

Pamiętamy ją zwykle z dzieciństwa i przypominamy sobie o niej głównie w okolicach świąt Wielkanocnych.  
Wysadzamy na watę lub gazę  i obserwując jak kiełkuje nieraz niecierpliwi podskubujemy po kryjomu ledwo tylko "ruszy" :D 
Jeśli nadal nie wiecie o czym mowa to dodam, że jest zieloniutka i dodaje pikanterii niejednej kanapce i sałatce, a jej inną nazwą jest pieprzyca





Dlaczego warto po nią sięgać?


  1. Jest nieporównywalnie smaczna ;) 
  2. Jest niskokaloryczna!
    • Jak większość warzyw i ziół ;)
  3. Poprawia odporność! 
    • Przypisuje się także właściwości przeciw pasożytnicze i dezynfekujące. Może więc być znakomitym dodatkiem do potraw w okresie zwiększonego ryzyka infekcji.
  4. Poprawia apetyt i usprawnia trawienie. 
    • Warto więc zaangażować małego niejadka i zorganizować wspólnie "domowy zielnik" z rzeżuchą w składzie.
  5. Wpływa na kondycje włosów i paznokci.
    •  Co jest zasługą zawartości związków siarki.
  6. Chroni przed nowotworami. 
    • Obecność witamin i  przeciwutleniaczy pomaga chronić nasze komórki przed wolnymi rodnikami.
  7. Wzmacnia kości.
    •  zawarta w niej witamina K, sprzyja procesowi budowania kości i chroni przed wypłukiwaniem minerałów z kości.
  8. Wpływa korzystnie na oczy. 
    • Nie dośc że cieszy oko wiosennym kolorem, to właśnie dzięki obecności naturalnych barwników takich jak luteina i zeaksantyna wpływa korzystnie na proces widzenia kolorów.
  9. Zawiera spore ilości witamin i mikroelementów
    • między innymi: witamine C, kwasu foliowego, B-karotenu, potasu, żelaza, chromu i jodu.
  10. Jest tania.
    • Cenowo wypada znacznie korzystniej od większości kiełków, pod warunkiem własnego wysiewu.

UWAGA W CHOROBACH NEREK! Rzeżucha działa moczopędnie, więc należy zachować ostrożność i umiar w przypadku chorób nerek.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Żywieniowe mity, które mogą popsuć Twoją dietę

Dietetyczne przekłamania są wszędzie! Wystarczy włączyć radio lub telewizję a żywieniowe treści, brzmiące mniej lub bardziej naukowo pojawiają się tam niemal codziennie. Jeszcze gorzej sprawa się prezentuje w sieci, gdzie panująca swoboda  poparta często anonimowością wypowiedzi jest doskonałą zachętą do publikowania nieprawdziwych informacji. Niektóre z takich rad mogą być nawet szkodliwe dla zdrowia ! Mity o dietach to często rezultat pojedynczych, mniej wiarygodnych badań, a rozprzestrzeniają się one tak szybko i szeroko, że w końcu są postrzegane jako naukowy fakt. Przedstawię Wam kilka często powtarzanych mitów, które mogą niekorzystnie wpłynąć na zdrowie: I MIT: Nasycone kwasy tłuszczowe są zdrowe. Promotorzy diet nisko węglowodanowych takich jak PALEO, zachęcają do jedzenia boczku, oleju kokosowego, jaj codziennie. Argumentują oni, że znajdujące sie w nich tłuszcze nasycone nie są szkodliwe dla zdrowia. Wiele osób słyszy iż tłuszcze zwierzęce nie ...

Garść informacji o otyłości

Otyłość co to takiego? Otyłość to zaburzenie wynikające ze spożywania nadmiernej ilości pożywienia  i zawartej w nim energii, w stosunku do aktualnego zapotrzebowania. Postęp technologiczny i cywilizacyjny i związana z tym szeroka dostępność żywności wysoko przetworzonej i wysokoenergetycznej, przy jednoczesnym ograniczeniu aktywności ruchowej sprzyja gromadzeniu się tkanki tłuszczowej i pojawieniu się nadwagi i otyłości.  Czy problem dotyczy Polskich dzieci? Szczególnie niepokojący jest fakt iż schorzenie to dotyczy coraz częściej osób młodych.  Również przedszkolaków. Dodatkowo, statystyki te co roku się pogarszają. Na przykład w ciągu dekady częstość występowania nadwagi i otyłości u Polskich dzieci zwiększyła się o około 100%.  Dane: projekt badawczy OLAF (2007-2010) Dziecko po prostu "dobrze wygląda"? Należy pamiętać iż otyłość nie jest wyłącznie sprawą estetyki i samopoczucia, ale jest to przede wszystkim problem zdrowia. Nadmierne ...