Przejdź do głównej zawartości

Czy można jeść czekoladę na diecie?

Czekolada jest jednym z najpopularnieszych, najbardzej lubianych i najchętniej wybieranych słodyczy na świecie. A to za sprawą specyfincznych, przyjemnych doznań smakowych jakie występują po jej spożyciu. Szczególnym powodzeniem cieszy się przede wszystkim wśród kobiet, statystycznie co druga z Nas, sięga po nią każdego tygodnia (czasami nawet częściej), zwłaszcza w okresie okołomiesiączkowym.

Czekolada znana jest ze swoich "uszczęśliwiających" właściwości. 
Nie jedna z Nas chcąc poprawić sobie nastrój sięga właśnie po kawałek tego specjału. 
Efekt poprawy nastroju po spożyciu tego specjału, zawdzięcza się określonej kompozycji cukrowo-tłuszczowej - ktora stymuluje ośrodki nagrody. Co często prowadzi także, do pewnego rodzaju uzależnienia - warto zobaczyć Film
Efekt ten także, zawdzięczamy związkom o nazwie anandamidy, tym samym jakie wydzielane są w czasie snu i rekalsu, oraz związkom stymulującym wydzielanie endorfin, (czyli hormonów szczęścia).

Czekolada to także źródło fitoskładników takich jak flawonoidy, przede wszystkim katechiny, epikatechiny i proantocyjanidyny, które działają przeciwnowotworowo, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i jeszcze kilka przeciw...(o czym można poczytać na przykład tutaj)

W czekoladzie znajdziemy też składniki mineralne na przykład magnez, potas, żelazo. Które mają korzystny wpływ na prace układu nerwowego i mózgu.


WARTO JEDNAK PAMIĘTAĆ, ŻE JAKOŚĆ CZEKOLADY ZALEŻY OD ZAWARTOŚCI KAKAO.

Wszystkie korzystnie wpływające  składniki, pochodzą właśnie z ziaren kakaowca i obecne są w ciemnym kakao.
Więc im więcej miazgi kakaowej w czekoladzie, tym więcej będzie w niej korzystnych flawonoidów oraz związków poprawiających nastrój oraz więcej składników mineralnych.

Chcąc  wykorzystać właściwości prozdrowotne płynące z czekolady powinniśmy sięgać po gorzką czekoladę.

Czekolada poza kakao, zawiera również cukier i tłuszcz, co sprawia, ze jest produktem o dość wysokiej gęstości energetycznej, czyli po prostu dość kalorycznym,
Nadmiary energetyczne, pochodzące najczęściej włąśnie z cukrów i tłuszczy sprzyjają nadmiarom masy ciała i prowadzą do otyłości oraz wielu jej powikłań.

Czy zatem z czekolady należy całkowicie rezygnować?

 Czy jest dla niej miejsce nie tylko w zdrowej, racjonalnej diecie ale i w diecie odchudzającej?

Odpowiedź brzmi: oczywiście, że TAK.... ALE :
:)

  • Należy wliczać ją w bilans energetyczny.
Efekt odchudzający będzie utrzymany, nawet po spożyciu czekolady, pod warunkiem, że będzie uzyskany ujemny bilans energetyczny, czyli spożycie energi będzie poniżej realnego zapotrzebowania kalorycznego
  • Nie powinna być w zastępstwie pełnowartosciowego posiłku (np. II śniadania, kolacji)
Czekolada nie powinna być substytutem wartościowego posiłku, nie zastąpi nam wieloskładnikowego dania. Takie rozwiązania mogą prowadzić do niedoborów pokarmowych i zaburzeń z tym związanych. Nadmiar cukru może także spowalniać metabolizm, co będzie skutkowało wolniejszym - albo brakiem spadku masy ciała.
  • Wybieraj tą o zawartości co najmniej 60% kakao.
Tak jak pisałam wyżej - to ta czekolada będzie dawała najwięcej korzysci zdrowotnych.
  • Sięgaj po tą bez oleju palmowego czy syropu glukozowo-fruktozowego.
Te składniki są obecne w większości nadziewanych czekolad. Niekorzystne działanie oleju palmowego przede wszystkim polega na zaburzeniach w gospodarce lipidowej, natomiast nadmierne spożycie syropu glukozowo-fruktozowego wiąze się z obciązeniem wątroby, insulinoopornościa i cukrzycą typu II.
  • Korzystnym dodatkiem będą orzechy.
Czekoladę warto zjeść w towarzystwie orzechów. Np. włoskich, brazylijskich, makadamia, laskowych. Po pierwsze - prawdopodobnie w rezultacjie zjesz jej mnej niż zjadłbyś bez nich. Po drugie, obniży to dodatkowo jej indeks glikemiczny i dostarczy nienasyconych kwasów tłuszczowych (dobrych tłuszczy) witamin i mikroelementów.

  • Czekoladę można włączyć jako dodatek do wielu potraw na słodko i wytrawnych
Jako dodatek, można czerpać z niej smakowo, przy jednoczesnym spożywaniu innych wartościowych pokarmów. Przykładem mogą być, naleśniki, twarożki, jogurty, omlety, a także czekoladowe makarony... ;)
Czekoladowy makaron z semoliny durum z sosem owocowym

  • A może po prostu kakao?
Niektóre badania sugerują, że samo wdychanie aromatu  słodyczy, czy czekolady powoduje pewnego rodzaju zaspokojenie ochoty na dany produkt. Taką stymulację możemy zapewnić sobie przy włączeniu naturalnego kakao do diety. Opcji na domowe słodycze jest bardzo wiele. Mogą to być proste szejki, ciastka zbożowo -czekoladowe, trufle z kaszą, kulki mocy, domowe czekoladki, czy też batoniki.
sycący Shake czekoladowo-bananowy ze świeżym kokosem
Jaglane, mocno czekoladowe trufle z daktylami i miodem

Na koniec warto wspominieć amerykańskie badania z 2014 roku, które dowiodły, że włączając czekoladę nawet do diety z ograniczeniem kalorycznym można skutecznie tracić na wadze, warunkiem koniecznym jest wystąpienie ujemnego bilansu kalorycznego.[1]

Więcej:

1. Sharon M. Nickols-Richardson, Kathryn E. Piechowski, Catherine J. Metzgar, et al.:Changes in body weight, blood pressure and selected metabolic biomarkers with an energy restriccted diet incliding twice daily sweet snacks and once daily sugar-fee beverage. Nutrition Research and Practice 2014;8(6)




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Jędrna, rześka i ostra... 10 powodów aby mieć ją w kuchni

Pamiętamy ją zwykle z dzieciństwa i przypominamy sobie o niej głównie w okolicach świąt Wielkanocnych.   Wysadzamy na watę lub gazę  i obserwując jak kiełkuje nieraz niecierpliwi podskubujemy po kryjomu ledwo tylko "ruszy" :D  Jeśli nadal nie wiecie o czym mowa to dodam, że jest zieloniutka i dodaje pikanterii niejednej kanapce i sałatce, a jej inną nazwą jest pieprzyca Dlaczego warto po nią sięgać? Jest nieporównywalnie smaczna ;)  Jest niskokaloryczna! Jak większość warzyw i ziół ;) Poprawia odporność!  Przypisuje się także właściwości przeciw pasożytnicze i dezynfekujące. Może więc być znakomitym dodatkiem do potraw w okresie zwiększonego ryzyka infekcji. Poprawia apetyt i usprawnia trawienie.   Warto więc zaangażować małego niejadka i zorganizować wspólnie "domowy zielnik" z rzeżuchą w składzie. Wpływa na kondycje włosów i paznokci.  Co jest zasługą zawartości związków siarki. Chroni przed nowotworami.  Obecność witamin i  

Co jeść oddając krew?

Krew ludzka, to coś czego pomimo postępu medycyny nie udało się jeszcze niczym zastąpić. Codziennie w Polsce wykonuje się tysiące transfuzji, nierzadko ratują one komuś życie. Dar krwi jest więc jednym z bezcennych i najszlachetniejszym, jakie możemy komuś ofiarować. Oto kilka faktów: Każdy z nas ma w sobie około 70-80 ml krwi na każdy kilogram masy ciała, czyli około 5-6 litrów, zależnie od masy ciała. Jednokrotnie oddaje się niecałe pól litra krwi. Czyli około 9% całkowitej objętości. Proces tworzenia komórek krwi- hematopoeza, zachodzi w szpiku kostnym przez całe nasze życie. Ilość komórek krwi wraca do normy do około 48 godzin po donacji. Stężenie hemoglobiny wyrównuje się do 3-4 tygodni. Jak powinna wyglądać dieta osoby oddającej krew? Dla zapewnienia optymalnego procesu tworzenia krwi, niezbędna jest troska o odpowiedni sposób odżywiania. Posiłki powinny być dobrze zbilansowane i o wysokiej wartości odżywczej.  W ich planowaniu należy kierować się zasadą