Przejdź do głównej zawartości

Co jeść oddając krew?


Krew ludzka, to coś czego pomimo postępu medycyny nie udało się jeszcze niczym zastąpić.
Codziennie w Polsce wykonuje się tysiące transfuzji, nierzadko ratują one komuś życie.
Dar krwi jest więc jednym z bezcennych i najszlachetniejszym, jakie możemy komuś ofiarować.



Oto kilka faktów:
  • Każdy z nas ma w sobie około 70-80 ml krwi na każdy kilogram masy ciała, czyli około 5-6 litrów, zależnie od masy ciała.
  • Jednokrotnie oddaje się niecałe pól litra krwi. Czyli około 9% całkowitej objętości.
  • Proces tworzenia komórek krwi- hematopoeza, zachodzi w szpiku kostnym przez całe nasze życie.
  • Ilość komórek krwi wraca do normy do około 48 godzin po donacji.
  • Stężenie hemoglobiny wyrównuje się do 3-4 tygodni.
Jak powinna wyglądać dieta osoby oddającej krew?
Dla zapewnienia optymalnego procesu tworzenia krwi, niezbędna jest troska o odpowiedni sposób odżywiania.
Posiłki powinny być dobrze zbilansowane i o wysokiej wartości odżywczej.  W ich planowaniu należy kierować się zasadą różnorodności i sezonowości. Ważne, aby zadbać o obecność wszystkich składników odżywczych, zgodnie z indywidualnym zapotrzebowaniem.


KLUCZOWE SKŁADNIKI, istotne w procesie tworzenia krwi:

I. WITAMINY z grupy B
(kwas foliowy, B12 cyjanokobalamina, B6- pirodoksyna)


Wspomniane witaminy są niezbędne w procesie tworzenia krwinek czerwonych. Niedobór wiąże się z pojawieniem się np. anemii megaloblastycznej, zaburzeniami pracy układu nerwowego i szeregiem innych konsekwencji.



Witaminę B12 znajdziesz niemal wyłącznie w produktach zwierzęcych: takich jak ryby, jaja, produkty mleczne, mięso oraz drożdże spożywcze.



Witaminy B6 szukaj przede wszystkim w pełnoziarnistych produktach zbożowych (kasza gryczana, otręby, pełnoziarniste pieczywo, brązowy ryż), dobrym źródłem pirodoksyny są także drożdże spożywcze.







Kwas foliowy -  witamina, która kojarzy się przede wszystkim kobietom w ciąży. Natomiast składnik ten jest kluczowy również z innych powodów. Jednym z nich, jest udział w procesie tworzenia krwi, oraz obniżanie poziomu homocysteiny - istotnego czynnika promiażdżycowego.

Szukaj go w zielonych warzywach, na przykład brokułach, brukselce, fasolce szparagowej, szpinaku, szparagach, kapuście, ale również w pomidorach, pomarańczach i produktach strączkowych: fasoli, soczewicy.


II. ŻELAZO
Jest jednym z ważniejszych minerałów w naszym organizmie. Spełnia wiele istotnych funkcji, między innymi odpowiada za zdolność krwi do przenoszenia tlenu i wspomaga układ odpornościowy. Do oszacowania niedoborów służy oznaczenie poziomu hemoglobiny i ferrytyny.
Żelazo w diecie może być hemowe (łatwo wykorzystywane przez organizm) oraz niehemowe (o słabej biodostępności). Źródłem hemowego żelaza będzie przede wszystkim mięso czerwone (wołowina, wieprzowina), podroby, oraz ryby. Żelazo niehemowe, obecne jest przede wszystkim w pokarmach roślinnych.


uwaga! 
-> witamina C zwiększa wchłanianie żelaza
-> nadmiar fitynianów (np. kawy i herbaty) obniża zdolność adsorpcji żelaza z diety
Zatem dobrym rozwiązaniem będzie łączenie produktów bogatych w żelazo, na przykład mięsa ze pokarmami bogatymi w witaminę C, na przykład surówkami.


O czym powinniśmy pamiętać tuż przed donacją?
  1. Na 24 godziny przed nie wolno spożywać alkoholu, a na 2-3 godziny nie wolno palić papierosów.
  2. Nie zapomnij też o śniadaniu! Oddanie krwi wiąże się z pewnego rodzaju wysiłkiem dla organizmu, zatem nie powinniśmy przychodzić na czczo.
  3. Bardzo ważne jest, aby przed donacją zadbać o odpowiednie nawodnienie. Wypij minimum pół litra płynu, może to być woda albo herbata.
Czy rodzaj spożywanego posiłku przed oddaniem krwi, ma znaczenie?
Generalnie zaleca się unikać posiłków tłustych, gdyż mogą one spowodować, iż krew stanie się lipemiczna ("przetłuszczona"). Co mogłoby dyskwalifikować ją do wykorzystania.

Przed donacją zrezygnuj więc z : tłustego nabiału, masła, serów żółtych, jajek, wieprzowego mięsa, kabanosów, boczku, majonezów, pasztetów, salcesonów, podrobów, śmietanki do kawy, gotowych serków kremowych, deserków mlecznych, ciast z kremami i wszystkiego co tłuste.

Propozycjami posiłków przed oddaniem krwi mogą być:
- Kanapki z chudym twarogiem, i warzywami, sok owocowy
- Kanapki z chudą wędliną drobiową, sałatą i pomidorem. Kawa zbożowa z chudym mlekiem
- Owsianka na wodzie/chudym mleku z owocami. Herbata 
- Bułka z twarożkiem i dżemem. Kawa zbożowa
- Jaglanka na jogurcie natualnym z owocami. Herbata




Więcej na:
1. http://swiatodzywiania.pl/blog/dieta-przed-donacja
2. https://treningbiegacza.pl/regeneracja-organizmu-po-oddaniu-krwi-poradnia-biegacza

Wykorzystane zdjęcia i grafiki nie stanowią mojej własności.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Jędrna, rześka i ostra... 10 powodów aby mieć ją w kuchni

Pamiętamy ją zwykle z dzieciństwa i przypominamy sobie o niej głównie w okolicach świąt Wielkanocnych.   Wysadzamy na watę lub gazę  i obserwując jak kiełkuje nieraz niecierpliwi podskubujemy po kryjomu ledwo tylko "ruszy" :D  Jeśli nadal nie wiecie o czym mowa to dodam, że jest zieloniutka i dodaje pikanterii niejednej kanapce i sałatce, a jej inną nazwą jest pieprzyca Dlaczego warto po nią sięgać? Jest nieporównywalnie smaczna ;)  Jest niskokaloryczna! Jak większość warzyw i ziół ;) Poprawia odporność!  Przypisuje się także właściwości przeciw pasożytnicze i dezynfekujące. Może więc być znakomitym dodatkiem do potraw w okresie zwiększonego ryzyka infekcji. Poprawia apetyt i usprawnia trawienie.   Warto więc zaangażować małego niejadka i zorganizować wspólnie "domowy zielnik" z rzeżuchą w składzie. Wpływa na kondycje włosów i paznokci.  Co jest zasługą zawartości związków siarki. Chroni przed nowotworami.  Obecność witamin i  

Czy można jeść czekoladę na diecie?

Czekolada jest jednym z najpopularnieszych, najbardzej lubianych i najchętniej wybieranych słodyczy na świecie. A to za sprawą specyfincznych, przyjemnych doznań smakowych jakie występują po jej spożyciu. Szczególnym powodzeniem cieszy się przede wszystkim wśród kobiet, statystycznie co druga z Nas, sięga po nią każdego tygodnia (czasami nawet częściej), zwłaszcza w okresie okołomiesiączkowym. Czekolada znana jest ze swoich "uszczęśliwiających" właściwości.  Nie jedna z Nas chcąc poprawić sobie nastrój sięga właśnie po kawałek tego specjału.  Efekt poprawy nastroju po spożyciu tego specjału, zawdzięcza się określonej kompozycji cukrowo-tłuszczowej - ktora stymuluje ośrodki nagrody. Co często prowadzi także, do pewnego rodzaju uzależnienia - warto zobaczyć  Film .  Efekt ten także, zawdzięczamy związkom o nazwie anandamidy, tym samym jakie wydzielane są w czasie snu i rekalsu, oraz związkom stymulującym wydzielanie endorfin, (czyli hormonów szczęścia). Czekolada