Przejdź do głównej zawartości

Co jeść oddając krew?


Krew ludzka, to coś czego pomimo postępu medycyny nie udało się jeszcze niczym zastąpić.
Codziennie w Polsce wykonuje się tysiące transfuzji, nierzadko ratują one komuś życie.
Dar krwi jest więc jednym z bezcennych i najszlachetniejszym, jakie możemy komuś ofiarować.



Oto kilka faktów:
  • Każdy z nas ma w sobie około 70-80 ml krwi na każdy kilogram masy ciała, czyli około 5-6 litrów, zależnie od masy ciała.
  • Jednokrotnie oddaje się niecałe pól litra krwi. Czyli około 9% całkowitej objętości.
  • Proces tworzenia komórek krwi- hematopoeza, zachodzi w szpiku kostnym przez całe nasze życie.
  • Ilość komórek krwi wraca do normy do około 48 godzin po donacji.
  • Stężenie hemoglobiny wyrównuje się do 3-4 tygodni.
Jak powinna wyglądać dieta osoby oddającej krew?
Dla zapewnienia optymalnego procesu tworzenia krwi, niezbędna jest troska o odpowiedni sposób odżywiania.
Posiłki powinny być dobrze zbilansowane i o wysokiej wartości odżywczej.  W ich planowaniu należy kierować się zasadą różnorodności i sezonowości. Ważne, aby zadbać o obecność wszystkich składników odżywczych, zgodnie z indywidualnym zapotrzebowaniem.


KLUCZOWE SKŁADNIKI, istotne w procesie tworzenia krwi:

I. WITAMINY z grupy B
(kwas foliowy, B12 cyjanokobalamina, B6- pirodoksyna)


Wspomniane witaminy są niezbędne w procesie tworzenia krwinek czerwonych. Niedobór wiąże się z pojawieniem się np. anemii megaloblastycznej, zaburzeniami pracy układu nerwowego i szeregiem innych konsekwencji.



Witaminę B12 znajdziesz niemal wyłącznie w produktach zwierzęcych: takich jak ryby, jaja, produkty mleczne, mięso oraz drożdże spożywcze.



Witaminy B6 szukaj przede wszystkim w pełnoziarnistych produktach zbożowych (kasza gryczana, otręby, pełnoziarniste pieczywo, brązowy ryż), dobrym źródłem pirodoksyny są także drożdże spożywcze.







Kwas foliowy -  witamina, która kojarzy się przede wszystkim kobietom w ciąży. Natomiast składnik ten jest kluczowy również z innych powodów. Jednym z nich, jest udział w procesie tworzenia krwi, oraz obniżanie poziomu homocysteiny - istotnego czynnika promiażdżycowego.

Szukaj go w zielonych warzywach, na przykład brokułach, brukselce, fasolce szparagowej, szpinaku, szparagach, kapuście, ale również w pomidorach, pomarańczach i produktach strączkowych: fasoli, soczewicy.


II. ŻELAZO
Jest jednym z ważniejszych minerałów w naszym organizmie. Spełnia wiele istotnych funkcji, między innymi odpowiada za zdolność krwi do przenoszenia tlenu i wspomaga układ odpornościowy. Do oszacowania niedoborów służy oznaczenie poziomu hemoglobiny i ferrytyny.
Żelazo w diecie może być hemowe (łatwo wykorzystywane przez organizm) oraz niehemowe (o słabej biodostępności). Źródłem hemowego żelaza będzie przede wszystkim mięso czerwone (wołowina, wieprzowina), podroby, oraz ryby. Żelazo niehemowe, obecne jest przede wszystkim w pokarmach roślinnych.


uwaga! 
-> witamina C zwiększa wchłanianie żelaza
-> nadmiar fitynianów (np. kawy i herbaty) obniża zdolność adsorpcji żelaza z diety
Zatem dobrym rozwiązaniem będzie łączenie produktów bogatych w żelazo, na przykład mięsa ze pokarmami bogatymi w witaminę C, na przykład surówkami.


O czym powinniśmy pamiętać tuż przed donacją?
  1. Na 24 godziny przed nie wolno spożywać alkoholu, a na 2-3 godziny nie wolno palić papierosów.
  2. Nie zapomnij też o śniadaniu! Oddanie krwi wiąże się z pewnego rodzaju wysiłkiem dla organizmu, zatem nie powinniśmy przychodzić na czczo.
  3. Bardzo ważne jest, aby przed donacją zadbać o odpowiednie nawodnienie. Wypij minimum pół litra płynu, może to być woda albo herbata.
Czy rodzaj spożywanego posiłku przed oddaniem krwi, ma znaczenie?
Generalnie zaleca się unikać posiłków tłustych, gdyż mogą one spowodować, iż krew stanie się lipemiczna ("przetłuszczona"). Co mogłoby dyskwalifikować ją do wykorzystania.

Przed donacją zrezygnuj więc z : tłustego nabiału, masła, serów żółtych, jajek, wieprzowego mięsa, kabanosów, boczku, majonezów, pasztetów, salcesonów, podrobów, śmietanki do kawy, gotowych serków kremowych, deserków mlecznych, ciast z kremami i wszystkiego co tłuste.

Propozycjami posiłków przed oddaniem krwi mogą być:
- Kanapki z chudym twarogiem, i warzywami, sok owocowy
- Kanapki z chudą wędliną drobiową, sałatą i pomidorem. Kawa zbożowa z chudym mlekiem
- Owsianka na wodzie/chudym mleku z owocami. Herbata 
- Bułka z twarożkiem i dżemem. Kawa zbożowa
- Jaglanka na jogurcie natualnym z owocami. Herbata




Więcej na:
1. http://swiatodzywiania.pl/blog/dieta-przed-donacja
2. https://treningbiegacza.pl/regeneracja-organizmu-po-oddaniu-krwi-poradnia-biegacza

Wykorzystane zdjęcia i grafiki nie stanowią mojej własności.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Żywieniowe mity, które mogą popsuć Twoją dietę

Dietetyczne przekłamania są wszędzie! Wystarczy włączyć radio lub telewizję a żywieniowe treści, brzmiące mniej lub bardziej naukowo pojawiają się tam niemal codziennie. Jeszcze gorzej sprawa się prezentuje w sieci, gdzie panująca swoboda  poparta często anonimowością wypowiedzi jest doskonałą zachętą do publikowania nieprawdziwych informacji. Niektóre z takich rad mogą być nawet szkodliwe dla zdrowia ! Mity o dietach to często rezultat pojedynczych, mniej wiarygodnych badań, a rozprzestrzeniają się one tak szybko i szeroko, że w końcu są postrzegane jako naukowy fakt. Przedstawię Wam kilka często powtarzanych mitów, które mogą niekorzystnie wpłynąć na zdrowie: I MIT: Nasycone kwasy tłuszczowe są zdrowe. Promotorzy diet nisko węglowodanowych takich jak PALEO, zachęcają do jedzenia boczku, oleju kokosowego, jaj codziennie. Argumentują oni, że znajdujące sie w nich tłuszcze nasycone nie są szkodliwe dla zdrowia. Wiele osób słyszy iż tłuszcze zwierzęce nie ...

Garść informacji o otyłości

Otyłość co to takiego? Otyłość to zaburzenie wynikające ze spożywania nadmiernej ilości pożywienia  i zawartej w nim energii, w stosunku do aktualnego zapotrzebowania. Postęp technologiczny i cywilizacyjny i związana z tym szeroka dostępność żywności wysoko przetworzonej i wysokoenergetycznej, przy jednoczesnym ograniczeniu aktywności ruchowej sprzyja gromadzeniu się tkanki tłuszczowej i pojawieniu się nadwagi i otyłości.  Czy problem dotyczy Polskich dzieci? Szczególnie niepokojący jest fakt iż schorzenie to dotyczy coraz częściej osób młodych.  Również przedszkolaków. Dodatkowo, statystyki te co roku się pogarszają. Na przykład w ciągu dekady częstość występowania nadwagi i otyłości u Polskich dzieci zwiększyła się o około 100%.  Dane: projekt badawczy OLAF (2007-2010) Dziecko po prostu "dobrze wygląda"? Należy pamiętać iż otyłość nie jest wyłącznie sprawą estetyki i samopoczucia, ale jest to przede wszystkim problem zdrowia. Nadmierne ...